dijous, 5 d’abril del 2012


HISTÒRIA DE L'ESPARDENYADA


La cultura raiera, arrelada amb força a La Pobla de Segur, fa que cada primer diumenge de Juliol es celebri en el municipi la Diada dels Raiers on es commemora aquest antic ofici.

L'ofici de raier consistia en el transport fluvial de fusta la qual era seleccionada en origen als boscos pirinencs i posteriorment els nostres raiers pallaresos la transportaven (lligada i fent-ne alhora embarcació) pel Noguera Pallaresa fins al port fluvial de destí de la mercaderia: la Pobla de Segur, Tremp, Balaguer, Lleida, Tortosa i Amposta principalment.

Eren els únics mariners d’aigua dolça que estrenaven embarcació cada cop que viatjaven riu avall ja que en destí es venien la fusta que formava aquesta embarcació; el rai.

Un cop venut el rai, no quedava més remei que Espardenyar per tal de tornar a arribar al Pallars i endegar altre cop el negoci.
Espardenyar era l’antiga forma que tenien els raiers per retornar fins a l’enraiador.

Paral·lelament a la Diada dels Raiers, l’Espardenyada pretén commemorar aquests llargs trajectes que els raiers realitzaven a peu per tornar a casa.
Ens ofereix un recorregut circular que surt i arriba a La Pobla de Segur, tot passant pels antics pobles de Montsor i Sant Miquel (el Pui de Segur). A més, durant el trajecte passarem per punts mítics i de gran bellesa com La Roca Foradada, l’Ermita de Sant Miquel o el Salt del Llop i també podrem divisar els dos rius (La Noguera Pallaresa i El Famicell) i el Llac de Sant Antoni que banyen a La Pobla de Segur.

Es tracta d’un repte esportiu i muntanyenc que amb les seves dos versions; de cursa i caminada, pretén fer gaudir a tots aquells que vinguin d’un dia de muntanya, felicitat i bona companyia.

Camí i Aigua ens transportaran a una època on la muntanya i el riu prenien gran importància en la vida raiera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada