L’Espardenyada: contrastos pallaresos
Entre una espardenya de les d’abans i una sabatilla esportiva actual hi ha certes diferències. La sola de cànem i la roba gruixuda han deixat pas a uns teixits i materials que serveixen per córrer molt, però alhora per arrapar-se a la roca, la sorra i l’herba de la muntanya.
Això és el que van experimentar els 434 participants que dissabte passat, dia 30 de juny, van recórrer les muntanyes de la Pobla de Segur, la població pallaresa que dóna entrada al congost de Collegats. Aquesta prova tant es pot fer caminant com corrent i enguany ha arribat a la seva cinquena edició. L’Espardenyada s’engloba cada any dins la Diada dels Raiers i rememora l’antic ofici del transport fluvial de la fusta des del Pirineu fins a les riberes de la Noguera Pallaresa, el Segre i l’Ebre.
Així doncs, emulant l’ancestral periple de retorn dels raiers a casa seva, els participants van sortir del camp de futbol de Pobla per pujar cap a Montsor. La imatge dantesca d’aquest poblet abandonat que cau a trossos contrasta amb la vitalitat de la Pobla de Segur, que ha acollit els antics habitants de molts pobles de la rodalia. Els caminants van trobar a Montsor un generós avituallament que marcava l’inici de la baixada, en un recorregut total de 17 km de longitud i 800 m de desnivell. Per la seva banda, els corredors havien d’allargar el seu particular àpat fins al roc de Sant Aventí (1.482 m) si volien digerir les vistes suculents que des d’allí s’albiren: a l’oest, els cingles de Serradell, Lleràs i Sant Gervàs; al nord, els alts pics de la capçalera de la vall Fosca; a l’est, la silueta prominent de la Geganta Adormida; i al sud, Sant Corneli i el Montsec difuminats per la calitja estival. Els quedava vorejar, en el descens, el cim de la roca Foradada i les ruïnes de l’ermita romànica de Sant Miquel del Pui (l’origen medieval de l’actual Pobla de Segur) per completar una volta de 21 km i 1.000 m de desnivell.
“Tinc els peus ben encetats. L’any passat ja vaig participar a l’Espardenyada amb les espardenyes tradicionals, però l’any que ve no sé si ho tornaré a fer”. Increïble: el Joan va acabar el recorregut amb les espardenyes i el vestit de raier. Al seu costat, també calçada amb espardenyes i vestida de raiera, la Rosa ho havia fet pràcticament com ell: “Jo m’he posat mitjons. Si no, ara estaria morta!”
Pel que fa als atletes, el primer a entrar a meta va ser Dai Matsumoto, un japonès de 28 anys molt rialler.
-Què se t’ha perdut a l’altra punta del món?-El cap de setmana que ve participaré als Sky Games de la Ribagorça i la carrera d’avui m’ha servit d’entrenament. M’ho he passat molt bé perquè la pujada era molt corredora i he portat un bon ritme. En canvi, el descens era bastant més tècnic i pedregós.
-Ets de l’equip del Japó?
-Bé, l’equip sóc jo sol (alone, alone!). Al Japó hi ha atletes i curses de muntanya, però no hi ha cap organització que ens ajudi i m’ho he de pagar tot de la meva butxaca.
En Dai passarà mig estiu a Europa: després dels Campionats del Món a l’Alta Ribagorça correrà en altres carreres a les Dolomites i a Suïssa. El segon classificat de la V Espardenyada va ser Jaume Folguera (Koala’s Team) i el tercer, Xavier Freixinet (Pedala.cat).
Quant a les noies, la jove de 26 anys Anna Quintana va dominar la competició. L’Anna és membre del Club d’Esquí de la Pobla de Segur (CEPS) i veïna del poblet de Serradell.
-Portes gaire temps en això de les curses?-No. He començat a entrenar aquest any.És la primera Espardenyada on participo . Durant tota la pujada m’ha marcat el ritme la Sílvia. Això m’ha ajudat molt i en canvi el que m’ha castigat més és la calor. Trobo que s’hauria de sortir més a primera hora del matí.
Darrere de l’Anna va arribar la Sílvia Vilanova (CEPS) i el tercer lloc va ser per a Paivi Linna (Pedala.cat).
A la meta, tothom va poder restablir-se de l’esforç gràcies al complet esmorzar preparat pels voluntaris de la Secció Excursionista del Club d’Esquí de la Pobla de Segur i de l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa. S’unificaven així els interessos comuns d’un poble que enguany ha acollit la Trobada Internacional de Raiers i la presentació de la candidatura perquè l’antic ofici de raier sigui declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Així, tal vegada ressonaran arreu els versos del nostre gran poeta Jacint Verdaguer:
“Sóc fill del Noguera,
dins un rai nasquí;
ma esposa és raiera,
raier vull morir.”
Per últim, cal esmentar que la V Espardenyada de la Pobla de Segur va disparar el tret inaugural de la I Lliga Pallaresa de Curses de Muntanya. Aquest nou circuit consta de cinc proves i la segona serà el Camí de les Trinxeres, que se celebrarà a Aramunt el 21 de juliol vinent.
V ESPARDENYADA (els podis)
DONES
1a. Anna Quintana (CEPS). 2.17 h.
2a. Sílvia Vilanova (CEPS). 2.22 h.
3a. Paivi Linna (Pedala.cat). 2.22 h.
HOMES
1r. Dai Matsumoto (Alpine Ka2awa). 1.43 h.
2n. Jaume Folguera (Koala’s Team). 1.45 h.
3r. Xavier Freixinet (Pedala.cat). 1.45 h.
Edicions anteriors
DONES
2008. Sílvia Vilanova (CEPS)
2009. Sílvia Vilanova (CEPS)
2010. Montse Bacardit (CE Aran)
2011. Àngels Batalla (CEPS)
HOMES
2008. Xavier Espiña (CE Guissonenc)
2009. Xavier Espiña (CE Guissonenc)
2010. Xavier Espiña (CE Guissonenc)
2011. Marc Solà (Ski Club Camprodon)
Crònica de Xavier Maduell / Fotos: Núria Ferraz i Àlex Roca
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada